Auto’s hebben vaak sierlijsten in een chromen uitvoering. Dit doet afbreuk op een strak uiterlijk, vooral bij donkere voertuigen. Door deze te laten ontchromen, creëer je een geheel nieuwe uitstraling van je auto. Een kleine verandering als deze kan een verassend groot effect hebben. Wil jij je auto ontchromen, lees hier alles over chrome delete.


Sierlijsten hebben een functionele maar ook een decoratieve waarde.
Je auto wordt erdoor gepersonaliseerd maar het beschermt tegelijkertijd je auto.
Er zijn ontzettend veel soorten sierlijsten, op verschillende plekken van je auto maar ook het materiaal en de kleur verschilt.
Zo heb je sierlijsten rondom de ramen, daklijsten maar ook op de portieren van je auto.

Het ontchromen (ook wel chrome delete genoemd) houdt in principe in dat je je sierlijsten laat wrappen, dat wilt zeggen dat de chromen onderdelen als het ware worden ingepakt met hoogwaardige vinylfolie.
Het aanbrengen van folie word daarom ‘ontchromen’ genoemd.
Het overspuiten is vaak een lastige klus en daarnaast is het ontchromen ook veel voordeliger voor je portemonnee. Het ontchromen van onderdelen is een vak apart en bij deze klus worden de onderdelen niet gedemonteerd.

Tegenwoordig is het wel eens mogelijk om bij de aanschaf van een nieuwe auto te kiezen voor zwarte sierlijsten.
Dit kan met name bij de Duitse automerken. Dit pakket word vaak ‘shadowline’ of ‘black optic’ genoemd. Wanneer dit geen optie is, of wanneer je al in bezit bent van jou favoriete auto, dan is het ontchromen van sierlijsten een goede uitkomst.


Ontchromen is de perfecte manier om de metalen onderdelen van je auto zwart te maken. Hiermee krijgt je auto een stoerdere en ruige uitstraling.
Naast de sierlijsten is het naar mijn mening erg mooi om dakdragers en de grill mee te nemen om de nieuwe look van je auto compleet te maken. Vroeger was het zelfs erg hip om een chromen grill te hebben maar tegenwoordig is het een must have om deze in het zwart te hebben. Het geeft een veel sportievere look en het oogt zelfs misschien wat agressief. Ook het ontchromen van je grill is een vrij eenvoudig en een uiterst betaalbaar proces.

We spreken hierboven van zwart, maar uiteraard is elk gewenste kleur mogelijk voor een chique of opvallende uitstraling.
Daarnaast is het niet alleen mogelijk om in de kleuren te variëren maar hebben we ook nog verschillende types folie. Denk aan mat, carbon of een satin look.
Het ontchromen van je auto word op een uiterst zorgvuldige manier gedaan. Dat wilt zeggen dat de folie na een lange tijd verwijderd kan worden en de sierlijsten zich in de originele staat bevinden. Daarnaast kan je ook gewoon gebruik blijven maken van de wasstraat. Houdt er hierbij wel rekening mee dat je niet meteen door de wasstraat rijdt na het ontchromen maar de folie even een dag of vier de tijd geeft om zich op de juiste manier te hechten aan de onderdelen.

Zoelaiga El Yaseri