Het bestickeren van een auto gaat nog niet zolang terug in de tijd. Een jaar of veertig geleden werden de eerste auto’s bestickerd in Nederland, volledige carwrap werd pas rond de jaren negentig toegepast. Toch denkt men vaak, waarom zou ik mijn auto laten wrappen als spuiten ook een optie is?


Het verschil tussen wrappen en spuiten.
Het laten overspuiten van een auto varieert vanaf €3000 tot ongeveer €8000 voor een bedrijfsauto, daarnaast speelt de kwaliteit van het lak ook een rol in de prijs. De kosten voor het wrappen van een auto liggen gemiddeld tussen de €250 en €3000, afhankelijk van het gekozen materiaal, mat of glans, geprint of niet en of u de auto wilt part- of fullwrappen. Bij een full wrap word de gehele auto voorzien van superieure vinyl folie, en bij een part wrap kunt u denken aan het wrappen van het dak, de zijspiegels en bijvoorbeeld de bumper of andere accenten.

Meerdere voordelen.
Naast het feit dat het wrappen van je auto vele malen goedkoper is dan het overspuiten, brengt het wrappen nog meer voordelen met zich mee. Zo blijft de originele laklaag van je auto goed beschermd tegen schade van buitenaf. Dit betekend dat wanneer je in bezit bent van een nieuwe en dure auto, dat de waarde van de auto niet zal dalen door krassen op het lak. Wil je je auto niet in een andere kleur, dan is het ook mogelijk om je auto te wrappen met een folie die geheel onzichtbaar is. Geen uitbundige design of felle kleur dus, maar de lak van je auto blijft wel beschermd. Een groot voordeel van het wrappen is ook dat je je auto eventueel een volledige uitstraling van je eigen huisstijl kan geven van je bedrijf. Maar ook voor particulier gebruik is het wrappen zeer aantrekkelijk aangezien de diversiteit van folies vele malen groter is dan de standaard lakkleuren. Uiteraard is het verwijderen van folie makkelijk te realiseren bij bijvoorbeeld het verkopen van je auto.

Het onderhouden van je auto.
Een auto dat gewrapt is kan gewoon door de wasstraat, op één uitzondering na waar we zo op terug komen. Het is wel van belang om de eerste vier dagen nadat de folie is aangebracht, je de auto niet wast of poetst. Dit heeft er namelijk mee te maken dat de folie nog even de tijd nodig heeft om zich volledig aan het lak te hechten. Bij het onderhouden van je auto is het verstandig om de volgende tips in acht nemen, om zo een langere levensduur van de folie te creëeren.

• Was de auto bij voorkeur met de hand.
• Bij het gebruik van een hogedrukreiniger, houdt dan een afstand van circa één meter.
• Kies voor een standaard autoshampoo en gebruik géén harde spons of iets anders wat krassen kan veroorzaken.
• Maakt u toch gebruik van de wasstraat, kies dan voor een hotwax voor een extra beschermlaag.
• Maak bij een matte wrapfolie géén gebruik van de wasstraat. Om de auto met een matte wrap te reinigen, bestaan er speciale wasmiddelen.
• Gebruik vooral geen Turtle Wax bij een matte wrap. Deze wax laat je auto namelijk mooi glanzen, maar bij een matte wrap is dat uiteraard niet de bedoeling.

Het wrappen van een auto is maatwerk. Ongeacht welk merk of kleur, er is een optie voor
iedereen gezien de vele mogelijkheden. Een vereiste om het beste resultaat te behalen is wel dat de lak van je auto in goede staat moet zijn.

Zoelaiga El Yaseri